Заклади торгівлі. Що потрібно знати про їх роботу в умовах карантину
Організація роботи та обслуговування покупців в закладах торгівлі продовольчими (окрім ринків) та непродовольчими товарами в умовах карантину здійснюється відповідно до вимог:
– Постанови Кабінету Міністрів України від 09 грудня 2020 року №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (зі змінами);
– постанови Головного державного санітарного лікаря України від 09 травня 2020 року №17 «Про затвердження Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів при торгівлі продовольчими (окрім ринків) та непродовольчими товарами на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19);
– рішень регіональної та місцевої комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.
Суб’єкт господарської діяльності, що проводить діяльність у сфері торгівлі, повинен:
– створити умови з недопущення утворення черг та скупчення відвідувачів (біля місць потенційного скупчення людей нанести відповідне тимчасове маркування для перебування в черзі з дотриманням дистанції між відвідувачами не менше 1,5м);
– інформувати клієнтів щодо встановлених обмежень та умов обслуговування в закладі, дозволяється одночасне перебування відвідувачів у закладі з розрахунку не більше однієї особи на 10 квадратних метрів площі зали обслуговування;
– здійснювати допуск до роботи працівників після проведення термометрії та за умови використання персоналом засобів індивідуального захисту (респіраторів або захисних масок та одноразових рукавичок);
– організувати місця для обробки рук спиртовмісними антисептиками; централізований збір та утилізацію використаних засобів індивідуального захисту, паперових серветок в окремі контейнери/урни (картонні або пластикові), з кришками та поліетиленовими пакетами; постійну наявність рідкого мила, антисептиків та паперових рушників в санвузлах;
– здійснювати допуск відвідувачів до закладу торгівлі за умови використання ними засобів індивідуального захисту (респіраторів або захисних масок);
– забезпечити вологе прибирання приміщень закладу та поверхонь, місць контакту рук працівників і відвідувачів (ручки дверей, місця сидіння, раковини, столи тощо з використанням миючих та дезінфекційних (в кінці зміни) засобів не рідше ніж кожні 2 години, також перед відкриттям та після закінчення робочого дня/зміни;
– забезпечити дезінфекцію ручок корзинок та візків для покупок. Продезінфіковані корзинки та візки повинні бути розташовані окремо з відповідною позначкою;
– визначити час (не менше двох годин) пріоритетного прийому громадян похилого віку та осіб з інвалідністю.
Ці протиепідемічні заходи є обов’язковими до виконання на всіх рівнях епідемічної небезпеки.
У разі встановлення «червоного» рівня епідемічної небезпеки забороняється:
– приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері торговельного обслуговування населення, крім:
– приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які торгують товарами на торговельних площах, не менше 60 відсотків яких призначено для торгівлі продуктами харчування, пальним, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, засобами гігієни та побутовою хімією, засобами зв’язку, друкованими засобами масової інформації, ветеринарними препаратами, кормами, насінням і садивним матеріалом (квітами, рослинами), добривами, засобами захисту рослин, без обмеження доступу відвідувачів до інших товарів, представлених в асортименті зазначених суб’єктів господарювання;
– торговельної діяльності із здійсненням адресної доставки замовлень;
Ці обмеження для “червоного” рівня епідемічної небезпеки не застосовуються за умови наявності у всіх відвідувачів, крім осіб, які не досягли 18 років, та співробітників закладу:
– негативного результату тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції або експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2, яке проведене не більш як за 72 години до здійснення заходу (відвідування закладу, ринку);
– документа, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації;
– міжнародного, внутрішнього сертифіката або іноземного сертифіката, що підтверджує вакцинацію від COVID-19 однією дозою однодозної вакцини або двома дозами дводозної вакцини (зелені сертифікати), які включені Всесвітньою організацією охорони здоров’я до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях;
– негативного результату тестування методом полімеразної ланцюгової реакції або одужання особи від зазначеної хвороби, чинність якого підтверджена за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія).
В залежності від епідемічної ситуації на окремих територіях додатково рішеннями регіональної та місцевої комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій можуть встановлюються додаткові обмежувальні протиепідемічні заходи.