Заклади громадського харчування. Що потрібно знати про їх роботу в умовах карантину
Організація роботи та обслуговування в закладах громадського харчування в умовах карантину здійснюється відповідно до вимог:
– постанови Кабінету Міністрів України від 09 грудня 2020 року №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (зі змінами);
– постанови Головного державного санітарного лікаря України від 06 жовтня 2021 року №13 «Про затвердження протиепідемічних заходів в закладах громадського харчування на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19);
– рішень регіональної та місцевої комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.
Суб’єкт господарської діяльності, що проводить діяльність у сфері громадського харчування, повинен:
– створити умови з недопущення утворення черг та скупчення відвідувачів;
– інформувати клієнтів щодо встановлених обмежень та умов обслуговування в закладі;
– здійснювати допуск до роботи персоналу закладу після проведення термометрії та за умови використання персоналом засобів індивідуального захисту (респіраторів або захисних масок), які потрібно змінювати через кожні 3 години роботи. Засоби індивідуального захисту мають бути в наявності із розрахунку на не менше, ніж 2 робочі дні;
– організувати місця для обробки рук спиртовмісними антисептиками; централізований збір та утилізацію використаних засобів індивідуального захисту, паперових серветок в окремі контейнери/урни (картонні або пластикові), з кришками та поліетиленовими пакетами; постійну наявність рідкого мила, антисептиків та паперових рушників в санвузлах;
– здійснювати вимірювання температури тіла відвідувачів безконтактним методом (у разі виявлення відвідувача з підвищеною температурою тіла понад 37,2 0С або з ознаками гострого респіраторного захворювання, такий відвідувач не допускається до закладу);
– забезпечити вологе прибирання приміщень закладу та поверхонь на літніх майданчиках, місць контакту рук персоналу і клієнтів (ручки дверей, місця сидіння, раковини, столи тощо з використанням миючих та дезінфекційних (в кінці зміни) засобів не рідше ніж кожні 2 години, також перед відкриттям та після закінчення робочого дня/зміни;
– забезпечити розміщення меню для безконтактного ознайомлення біля входу або місця прийняття замовлення, у кількості, достатній, щоб уникнути скупчення людей, або на столах з матеріалу, що дозволяє проведення обробки дезінфекційним засобом. Дозволяється видача одноразових паперових меню з їх подальшою утилізацією;
– видачу замовлень здійснювати в багаторазовому посуді виключно за наявності умов для механізованого миття посуду з застосуванням посудомийної машини, дозволяється використання одноразового посуду з картону або паперу;
– забезпечити можливість безготівкового розрахунку.
Відвідувачі закладів громадського харчування повинні:
– обробити руки антисептичним засобом перед входом до закладу громадського харчування;
– заходити до закладу та пересуватись по ньому вдягненими в респіратор або захисну маску, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно (крім часу сидіння за столом з цілю приймання їжі та/або напоїв);
– дотримуватись фізичної дистанції та вимог, у тому числі посилених протиепідемічних заходів, встановлених КМУ.
Ці протиепідемічні заходи є обов’язковими до виконання на всіх рівнях епідемічної небезпеки.
У разі встановлення “жовтого” рівня епідемічної небезпеки у закладах громадського харчування забороняється:
– проведення масових заходів за участю більше однієї особи на 4 кв. метри площі будівлі або території (якщо захід проводиться на відкритому повітрі) або наповненістю залів понад дві третини місць у кожному окремому залі;
– розміщення відвідувачів на відстані меншій, ніж 1,5 метри за сусідніми столиками та більш як чотири особи за одним столом (без урахування дітей віком до 18 років), за умови, що відвідувачі заходять до закладу і пересуваються по ньому з вдягненими засобами індивідуального захисту, зокрема респіраторами або захисними масками, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовленими самостійно (крім часу сидіння за столом для приймання їжі та/або напоїв).
Ці обмеження для «жовтого» рівня епідемічної небезпеки, не застосовуються за умови наявності в усіх відвідувачів, крім осіб, які не досягли 18 років, та співробітників закладу:
– негативного результату тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції або експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2, яке проведене не більш як за 72 години до здійснення заходу (відвідування закладу);
– або документа, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації;
– або документа, що підтверджує отримання однієї дози дводозної вакцини;
– або міжнародного, внутрішнього сертифіката чи іноземного сертифіката, що підтверджує вакцинацію від COVID-19 однією дозою дводозної вакцини (жовті сертифікати) або однією дозою однодозної вакцини чи двома дозами дводозної вакцини (зелені сертифікати), які включені Всесвітньою організацією охорони здоров’я до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях;
– негативного результату тестування методом полімеразної ланцюгової реакції або одужання особи від зазначеної хвороби, чинність якого підтверджена за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія).
У разі встановлення «помаранчевого» рівня епідемічної небезпеки, діють обмеження встановленні для «жовтого» рівня. Додатково рішеннями регіональної та місцевої комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій можуть встановлюються додаткові обмежувальні протиепідемічні заходи.
У разі встановлення «червоного» рівня епідемічної небезпеки забороняється:
– приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері громадського харчування (барів, ресторанів, кафе тощо), крім діяльності з надання послуг громадського харчування із здійсненням адресної доставки замовлень та замовлень на винос і закладів громадського харчування в аеропортах;
Це обмеження для “червоного” рівня епідемічної небезпеки не застосовуються за умови наявності у всіх відвідувачів, крім осіб, які не досягли 18 років, та співробітників закладу:
– негативного результату тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції;
– або експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2, яке проведене не більш як за 72 години до здійснення заходу (відвідування закладу, ринку);
– або документа, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації, міжнародного, внутрішнього сертифіката;
– або іноземного сертифіката, що підтверджує вакцинацію від COVID-19 однією дозою однодозної вакцини або двома дозами дводозної вакцини (зелені сертифікати), які включені Всесвітньою організацією охорони здоров’я до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях;
– негативного результату тестування методом полімеразної ланцюгової реакції;
– або одужання особи від зазначеної хвороби, чинність якого підтверджена за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія).
Відповідальність за організацію та виконання протиепідемічних заходів покладається на керівника та/або адміністратора закладу.